Small Talk - De Podcast - Even iets anders

#37 Bas van Rens, Bouwen met lego en bierviltjes, Talentontwikkeling, Wedstrijdsport en eigen ontwikkeling van de TrueBike: Elk kwartier dat je traint, is raak

September 19, 2021 Season 2 Episode 37
Small Talk - De Podcast - Even iets anders
#37 Bas van Rens, Bouwen met lego en bierviltjes, Talentontwikkeling, Wedstrijdsport en eigen ontwikkeling van de TrueBike: Elk kwartier dat je traint, is raak
Show Notes

Als triatleet wil je zo efficiënt mogelijk trainen. Iedere training moet raak zijn en ieder kwartier zo goed mogelijk benut. Met dat idee is de TrueBike van TrueKinetix ontstaan. Het resultaat van een – zelfbenoemde – uit de hand gelopen hobby, maar inmiddels een serieuze business voor Bas van Rens. ,,Iedereen die op onze fiets stapt, kan daarna niet geloven dat ze ooit genoegen hebben genomen met een andere indoor trainer.”

We nemen je een paar jaar terug mee in de tijd. Van Rens was in training voor Kona: hij wilde zich bij Ironman Winconsin kwalificeren en wilde in de wintermaanden veel tijd doorbrengen op zijn Tacx. ,,Zoveel mogelijk uren en kilometers maken. Maar ik wist ook meteen dat ik weer moest leren om binnen te fietsen. Het lukte nooit om vergelijkbare vermogens als buiten te trappen en daarnaast hield ik het ook amper vol om anderhalf uur of langer te blijven zitten. Toen dacht ik: ‘dit slaat gewoon helemaal nergens op, want ik moet zo efficiënt mogelijk trainen’.”

Bouwen met lego en bierviltjes

Van Rens begon zich in de materie te verdiepen, kwam al snel tot de conclusie dat de weerstand van de bestaande indoor trainers niet klopt en begon te bedenken met wat voor systeem je dezelfde weerstandskracht op je spieren kunt bieden, als wanneer je buiten op de fiets zou stappen. ,,Toen ben ik met lego en bierviltjes begonnen om dat werkingsprincipe aan te tonen.”

Als een pionier dus, letterlijk en figuurlijk aan de keukentafel en met het speelgoed van zijn kinderen begon Van Rens zijn idee verder vorm te geven. ,,De basis van de TrueBike is een gepatenteerd meetmechanisme. Dat is heel uniek en ik moest weten of dat zou gaan werken.”